De Rikketik magazine voor verzamelaars van uurwerken
 
Wij zijn liefhebbers/verzamelaars van uurwerken en willen u graag het een en ander vertellen over onze hobby: hoe interessant het is om uurwerken te verzamelen en de makers nader te bestuderen.
De meesten van ons zijn bij toeval in aanraking gekomen met deze hobby. De interesse werd bijvoorbeeld gewekt door belangstelling voor techniek of door een bijzondere erfenis.
Is ook uw belangstelling gewekt, dan wordt het tijd dat u nader kennis maakt met ons magazine. Ruim drieduizend mensen gingen u reeds voor. Wij verstrekken de abonnees graag uitgebreide informatie over alles wat met deze hobby te maken heeft. En u zult spoedig inzien, dat er veel te weten en te ontdekken valt op het gebied van uurwerken.
Tijd op tijd
Het klinkt vreemd, maar tot 1909 leefde iedereen met een andere tijd, en wel de plaatselijke zonnetijd. Dit lijkt zo absurd en men kan zich afvragen hoe dat mogelijk is. Het is echter niet zo verwonderlijk als men weet dat voor 1909 iedere stad zijn plaatselijke zonnetijd had. Men sprak van 12 uur als de zon in die plaats haar hoogste stand had bereikt. De wet van 1 mei 1909 bracht daar in Nederland verandering in. Vanaf dat moment werden de tijden gelijkgesteld. De standaard werd de Amsterdamsche Tijd.
De grote overgang
In 1960 kwam de firma Bulova met het allernieuwste op de markt: een Accutron-horloge. De werking ervan berust op het in trilling brengen van een 'stemvork'. En de volgende stap werd het bekende quartz-horloge. Begin 80er jaren raakte het mechanische uurwerk uit de gratie, mede door technologische ontwikkelingen in de ruimtevaart en industrie. Deze ontwikkelingen hadden grote invloed op de horloge-industrieën in de hele wereld. Quartz was toen het parool; de anderssoortige uurwerken moesten het onderspit delven in een harde concurrentiestrijd. Qua precisie gaat er niets boven het quartzgestuurde uurwerk, al of niet met behulp van een ontvanger voor de tijdsein-impuls, uitgezonden om het uurwerk 'bij de tijd' te houden.
Gelukkig worden mechanische uurwerken de laatste tijd weer meer en meer op de markt gebracht, hoewel de gerenommeerde merken altijd mechanische horloges zijn blijven produceren. Ook worden heden ten dage oude mechanische 'ebauchés' van een modern jasje voorzien en te koop aangeboden. Deze worden vaak in een gelimiteerde oplage op de markt gebracht; sommige calibers zijn interessant. Al met al is er gelukkig nog genoeg leven in de brouwerij.
Hoe en waarom
Omdat op het gebied van uurwerken in Nederland weinig is georganiseerd, willen wij via de info-site bekendheid geven aan ons magazine "Rikketik". Doel van ons magazine is om verzamelaars met elkaar in contact te brengen. Wij bevorderen dit mede door jaarlijks vier beurzen in samenwerking met Rikketik Uurwerken te organiseren. Belangstellenden zijn van harte welkom. Ons magazine verschijnt vier keer per jaar, in januari, april, juli en oktober. Hierin vindt men o.a. bijzonderheden over reparatietechnieken, beurzen, tentoonstellingen, etc.

Voor de prijzen, zie 'prijslijst' in het submenu van "Info over de Rikketik"